На два дана пред Божић, 5. јануара по новом а 23.
децембра по старом календару, је Туциндан. Тога дана се коље и реди печеница за
Божић. Некада се печеница "тукла" - убијала крупицом соли, касније ушицама од
секире, па се онда убијено или ошамућено прасе и јагње клало и редило. Зато је
овај дан назван Туциндан. За печеницу се обично коље прасе или јагње, а уз то
неко још коље и припрема печену ћурку, гуску или кокош. Обичај везан за клање
печенице остао је вероватно из старих многобожачких времена, везан за
жртвоприношење. Црква га је прихватила и благословила, јер после Божићног поста,
који траје шест недеља, јача храна добро дође, поготово што су тада изузетно
јаки мразеви и зиме. На Туциндан, по народном веровању, децу "не ваља" тући, јер
ће целе године бити неваљала и боловаће од чирева.