четвртак, 19. децембар 2013.

ИС ХР НИ КА


МАЊЕ БРИГЕ – ВИШЕ ВЕРЕ Свети Владика Николај

Свети Владика Николај

МАЊЕ БРИГЕ – ВИШЕ ВЕРЕ

Јеванђеље Христово је радост, а не – туга; олакшање, а не – бреме. Више, дакле, вреди грам вере, но товар бриге. Хришћанин, који ово није схватио и усвојио, крштен је само водом, но не и духом. Свештеник, који ово није схватио и усвојио, сурвава се сам низ брдо, уз које треба да подиже и друге. Божји благослов, мир и здравље прате онога Христовог службеника, који је у стању да из све душе узвикне: Уистину, више се постиже вером него бригом!
Што мање вере, то више брига. Једна од главних благодати вере јесте та, што вера ослобађа човека од многих брига. Док дете зна, да има оца и да се отац брине о кући и свима пословима куће, дотле се свака његова брига брзо завршава песмом. Чим ово сазнање ишчезне, умукне и песма и сироче се осети усред роја од брига, као усред роја стршљенова. Што се човек више дреши од брига сам својом снагом, све се више заплиће у бриге. И радост замире, док од човека не остане суха кожна торба, испуњена гневом и нагнута над гробом. На што све ваше бриге?
Ово је битно питање Спаситељево човечанству, растрзаном од брига. “Ко од вас може бригом примакнути расту својему лакат један?” На што вам све бриге, ако се сутра ујутру сунце не роди? А Онај, ко се брине о томе, да се Сунце сутра ујутру роди у одређени секунд, заиста збринуће лако и све ваше ситне бриге. Велики Епиктет: Необразован се човек тужи на друге људе, што му не иде све како треба; онај ко је тек почео да се образује тужи се на себе; а образован човек се не тужи ни на себе ни на друге људе. Образован човек је за стоичког филозофа онај, који се предао потпуно у руке Васионског Разума.

Још живље објашњава удес људски Исаија: Гле, слуге ће моје пјевати од радости у срцу, а ви (који сте оставили Господа), ви ћете викати од жалости у срцу и ридаћете од туге у духу (65,14). Слуга Господњи је за пророка Исаију онај, ко ослушкује вољу Господњу и њој следи без роптања, без бриге и страха. А најлепше Господ Исус вели: Марта, Марта, бринеш се и трудиш за много, а само је једно потребно.
А шта је то једно? Вера: 1) да је Отац жив, 2) да Он носи главну бригу о свему и сваком и 3) да син не може ништа чинити сам од себе (Јов. 5,19). Како онда, да се свака ваша брига не прелије у песму? Ако истински верујете у Живога и Буднога Оца, онда су све ваше земаљске бриге апсурдне. Својим безбројним бригама ви само доказујете своје неверовање у Бога. Ако пак кажете, да верујете, а ипак клецате мрачно под теретом брига, ваша вера значи једну бесмислицу. Наиме, као да Домаћин дома васионског не може, или неће, или не уме да води бригу о Своме дому, него је све предао најамницима. Како ће најамници спасти дом, ако га домаћин не спасе?
Ви ме поправљате: синови, а не најамници. Но ако синови, преносе све своје бриге на Оца и сву своју вољу и све своје мисли и све своје срце и безбрижно врше само вољу очеву, такви су прави синови. А друго су све најамници. Јер нико се не може назвати образованим, ко не осећа на себи образ Оца небесног. Све друго је мрачно стадо, брижно и печално, било оно са великим школама, или без школе.
Вера је као хладан прст пружен становницима пакла. Све је друго усијан огањ, изузев тога једнога прста. Безумни сипају растопљено гвожђе на растопљено олово. Огњем се огањ не угаси.
Бриге су као растопљен метал, у коме се куваш. Само вера може погасити огањ. Све друго је сипање огња на огањ. Много вере – мало брига. Савршена вера – савршена безбрижност. Савршена вера – савршена радост. “Радујте се и веселите се!” И – Ово вам казах, да радост моја у вама остане и радост ваша се испуни (Јов. 5,19).
Не иде ли Мојсеј за Богом као дете за оцем? Тако и Аврам, Исак и Јаков. Тако и Самуило и Давид. Смотрите кад је Мојсеју и Давиду било најтеже. Зар не онда, када су губили поверење у Господа и товарили на себе безбројне бриге, уздајући се у своју сопствену снагу? А Исус? Није ли он најсавршеније дете у апсолутној преданости, послушности и поверењу према Оцу?
Јеванђеље Христово је радост, а не – туга; олакшање, а не – бреме. Више, дакле, вреди грам вере, но товар бриге. Хришћанин, који ово није схватио и усвојио, крштен је само водом, но не и духом. Свештеник, који ово није схватио и усвојио, сурвава се сам низ брдо, уз које треба да подиже и друге. Божји благослов, мир и здравље прате онога Христовог службеника, који је у стању да из све душе узвикне: Уистину, више се постиже вером него бригом!6./19. децембар
                  
Свети Никола, Епископ Мирликијски, Чудотворац - Никољдан

Тропар, глас 4.
 Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, сиромаштвом богатства: Оче првосвештениче Николаје, моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Кондак, глас 3.
Показао си се у граду Миру као вршилац свете службе, светитељу Николаје, јер испунивши Христово Јеванђеље, положио си душу своју за народ свој и спасао невине од смрти. Због тога си се посветио као велики познавалац тајни Божије благодати.

КАНОН светим АПОСТОЛИМА и светом НИКОЛАЈУКАНОН светим АПОСТОЛИМА и светом НИКОЛАЈУ
Глас 4.
Песма 1.
Ирмос: Пошто је стари Израиљ неовлаженим ногама прешао пешке пучину Црквеног мора, победио је у пустињи Амаликову силу крстолико раширеним рукама Мојсијевим.
Божанска оруђа Утешитеља, свагда радећи под Његовим Божанским надахнућем, отпеваше нам заиста спасоносну песму славни Христови Апостоли.
Мене, који на постељи лењости лежим и кроз смртну болест греха душу ужасно сатирем, удостојисте посете, славни Христови, очевидци.
Ви, Апостоли, који сте речју уништили безумље незнабожаца, просветите благодаћу Утешитеља, Апостоли, срце моје, страшно помрачено злим делима.
Богородичан: Дјево, Која си по рођењу остала девојка, пошто си на надразуман начин родила Онога што се нас ради јавио на земљи, моли Њега усрдно да просвети душе наше.
Светом оцу Николају: Добри пастиру Христова стада, радуј се, Николаје, јер си био чесни отац и учитељ житељима града Мира, и мени допусти да Ти принесем: Радуј се!
Племена земаљска стецимо се да принесемо Светитељу: Радуј се, јер Он непрекидно приноси радост васељени!
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.
Теби, који си три војводе избавио од неправедног погубљења, кличемо: Радуј се, Николаје, заштитниче оних што прибегавају под Твоју заштиту!
И сада и увек и у векове векова.
Радуј се, Богородице Дјево, Која си примила радост од Анђела, спаси оне што Те величају!
Песма 3.
Ирмос: Теби се радује Црква Твоја Христе, кличући: Ти си моја крепкост Господе, и прибежиште и тврђава!
Градом Твојим, Боже, свештеном радошћу плове таласи духовних река Твојих Ученика, Владару.
Небески житељи, саслужитељи духовних Чинова, свеславни Апостоли, избавите нас од сваке невоље.
Ти, Христе, Који си утврдио Твоја духовна Небеса, утврди ме њиховим молитвама на камену Твојих жеља, као милосрдан.
Богородичан: Са збором Ученика, Господе, моли Те као мати, Она, Која Те је родила непорочно, подари нам Твоју милост.
Светом oцу Николају: Нико ко прибегава под кров наде твоје, оче, не одлази од тебе празан, већ приносећи ти „Радуј се“, добија помоћ, Николаје, - њу и мени подај, свеблажени.
Анђели се диве, преподобни, твоме топлом заузимању, а људи се радују, примајући молитвама твојим избављење од демонских напасти. Стога Ти, Николаје свехвални, приносим: Радуј се!
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.
Ти си, чудесни Николаје, шлем и непобедиво оружије против ђавола, а православнима тврђава и Јерарсима украс: Радуј се велики чудотворче, тихо пристаниште витланих буром!
И сада и увек и у векове векова.
Пошто си зачела Свога Створитеља, Богородице, родила си Творца свих и Господа, Њега моли да нас избави од искушења, јер можеш све што хоћеш као добра Мајка Доброга.
Кондак светом Николају, глас 3.
У Миру, Свече, показао си се свештенослужитељ, јер испунивши Јеванђеље Христово, преподобни, положио си душу своју за људе своје и спасао невине од смрти. Тога ради посветио си се као велики тајник Божије благодати.
Песма 4.
Ирмос: Када Те Црква виде, Сунце правде где висиш на крсту, она сва застаде, достојно кличући: Слава моћи Твојој, Господе!
Одабране коње Своје навео си, Човекољубче, на море, који узбуркаше воде назнабоштва и свима објавише истинито знање о Теби.
Славни Апостоли, ви звезде које су побожношћу обасјале духовно небо Цркве, избавите ме од ноћи незнања и сагрешења.
Ви Апостоли, који се показасте као оштре стреле, угасите сада ђаволске распаљене стреле злоће моје и утврдите мисао моју.
Богородичан: Успешним леком, Христе, молитвом Оне што Те породила и свептених Апостола Твојих, исцели душу моју затровану отровом од уједа вражија.
Светом оцу Николају: Равнопрестолни апостолима, Николаје, радуј се, јер си молитвама својим посрамио Аријеву јерес и сломио Велијарове нападе, немој престати да се молиш за слуге своје.
Из руку Сарацена Амире спасао си младића, а родитељима његовим радост си причинио, стога Ти, преподобни Николаје, и ми с њим приносимо: Радуј се!
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.
Ти, војводе си, чудотворче, спасао од неправедног погубљења, пошто си се јавио у сну благочестивом цару и запретио му, и од њих си, Николаје, добио: Радуј се, и мене крепи Твојим молитвама!
И сада и увек и у векове векова.
Преблагословена Богородице, радуј се, јер си узвишенија од Херувима, престо Цара свих, не оклевај молећи са блаженим Николајем Сина Свог и Бога нашег за оне што Те увек славе.
Песма 5.
Ирмос: Ти Господе мој Светлост, у свет сишао си; света Светолост, која одвраћа од мрачног незнања оне што Те са вером славе.
Славни Апостоли, лозе Живота што рађају грожђе, напојише све вином весеља.
Апостоли, упутите светлост заповести Божијих онима што улудо бораве у мраку душевне чамотиње.
Апостоли блажени, избавите нас од сагрешења душе, и од будућег Суда, и од пропасти.
Богородичан: Спаси ме, Боже, као Човекољубац, спаси ме на молбу Оне што Те родила, и свих божанских Апостола Твојих.
Светом оцу Николају: Ти, који си раван апостолима и заједно са анђелима, неодступно стојиш пред Престолом Владара, посрамио си безумног Арија, тога ради кличемо Ти, Николаје: Радуј се, украсе Светитеља и стубе Цркве!
Пружи ми руку помоћи, Николаје, молећи се Господу, јер ме бура грехова потапа и Твојим молитвама, Оче, приведи ме тихом пристаништу покајања.
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.
Како сам многа недела починио, Николаје, ипак не губим наду у Твоју заштиту, јер Ти свагда приносим: Радуј се, Ти ме избави од сваке беде и невоље, јер можеш све што хоћеш!
И сада и увек и у векове векова.
Радуј се, Богородице преблага, Наднебесни Облаче који нас орошава, подај од Бога верним Твојима победу над непријатељима, молећи се са јерархом Николајем.
Песма 6.
Ирмос: Принећу Ти жртву са гласом хвале, Господе. Тако Ти кличе Црква, која се од демонских крви очистила Крвљу, из жељења истеклом из Твојих ребара.
Богоизабране овце доброга пастира, расејане по свету, сваку дивљачност вукова претворише у овчију кротост.
Плодна дрвета божанскога Раја, ви Апостоли, сву бесплодност душе моје свејадне, претворите у плодност добродетељног расположења.
Рањен бих маљем сласти и умрех. Ви славни, који сте од Христа добили благодат да васкрсавате мртве, оживите умртвљену душу моју бедну.
Богородичан: Милосрдни Боже свих, утишај свирепу буру душе моје на молбу родивши Те Богородице, апостола и мученика Твојих.
Светом оцу Николају: Показао си се, оче, као пријатељ Христов, по вери други Петар. Радуј се, јер си стуб Цркве и чудесно оруђе које Духом Светим чудо створи у бури, стога Ти, Николаје, свагда приносим: Радуј се!
Када је побожни цар Константин, са Евлавијем епархом, чуо у сну твоје претње, односно оних људи који су имали бити неправедно погубљени, одмах је наредио да их пусте, а теби клицаше: Радуј се, Николаје!
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.
Ономе броду што је тонуо на мору, ти си, оче, био крманош, тако и мени који страшно тонем од демонских мисли, дај једра доброга расуђивања и у уму и у срцу, да бих ти, Николаје свехвални, свагда приносио: Радуј се!
И сада и увек и у векове векова.
Радуј се, Прерчиста Дјево, радуј се, прибежиште света. Радуј се, јер си родила Сина, Бога свих, Њега моли, Богородице свебеспрекорна, да спасе душе наше.
Кондак, глас 2.
Поуздане и богоносне проповеднике, прве ученике Твоје, Господе, примио си да се наслађују Твојим добрима и покојем, јер си њихова страдања и смрт примио радије од сваке жртве паљенице, Ти једини срцезналче.
Икос: Очисти ми језик, Спасе мој, отворивши ми уста и напунивши их, трони срце моје, да следим оно што говорим и да прво извршим оно што учим: јер ко изврши и научи, тај је велики, рече Господ, говорим ли пак а не творим, ја сам као звечка која звечи. Стога Ти срцезналче, научи ме да говорим што треба и да творим, што је корисно.
Песма 7.
Ирмос: У ужареној персијској пећи аврамовски младићи, распаљивани више љубављу побожности него пламеном, клицаху: Благословен си у храму славе Твоје Господе!
Силом свесвете проповеди, незаблудљиви апостоли Христови, таму заблуде расветисте и разум верних богопознањем просветисте.
Божански ученици, из којих се стално лије многомирисно миро, испунисте миром духовнога мира оне што вам прибегавају, и отерајте смрдљиве страсти.
Мене иструлелог од телесних гадости, ви славни ученици нетрулежног Логоса, спасите мене који певам: Благословен си у храму славе Твоје, Господе!
Богородичан: Збор Анђела, збор Мученика и Апостола Твојих, Речи, моле стално Твоје велико милосрђе, Човекољубче: Као милосрдан, смилуј се на све Богородицом.
Светом оцу Николају: Свети Николаје, архијереју Христов, радуј се, јер си Ти свима неисказана радост: пружи мени руку помоћи да бих ти клицао: Радуј се, свеблажени!
Када војводе чуше да по твојој наредби бише пуштени из тамнице, они узеше свећњаке и донесоше ти их са свећама, громко кличући: Радуј се, оче преподобни, избављење наше!
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.
Ти који си некада услишио сужње у тамнци, услиши, Николаје, и мене који ти приносим: Радуј се, и избави ме огња пакленога!
И сада и увек и у векове векова.
Маријо Царице, Мајко Спаситељева, прими мене који се кајем и прибегавам под Твоје окриље, да бих Ти непрестано клицао: Радуј се, благодатна Богородице Приснодјево!
Песма 8.
Ирмос: Раширивши руке, Данило затвори чељусти лавовима у јами; а силу огња угасише опасавши се врлином, љубитељи побожности – младићи, кличући: Сва дела Господња благословите Господа.
Ви огњена уста Христова, разјапљена уста затвористе и спасоносну проповед свуда разнесосте, од уста духовнога вука избависте оне што кличу: Сва дела, певајте Господа, и величајте Га изнад свега кроза све векове.
Затрубите око моје умртвљене душе, милозвучне трубе Христове, апостоли славни, и подигните је из гроба очајања и свирепе чамотиње, да би могла певати: Сва дела, певајте Господа, и величајте Га изнад свега кроза све векове.
Мене, Христе, који сам законе Твоје погазио поквареношћу ума; мене, Владару, блудног који сам се отиснуо у пропаст и увек служим рђавој навици, не презри ради молитава Твојих Ученика.
Богородичан: Маријо, Дјево, свих и свега, мене, којим је овладао демон, и стално грешим, ослободи молитвама Твојим и потчини Христу, да бих у чистом живљењу певао: Сва дела, певајте Господа, и величајте Га изнад свега кроза све векове.
Светом оцу Николају: Светитељу, оче Николаје, апостола сапрестолниче, са Анђелима служитељу Свете Тројице, Николаје свехвални, радуј се, а и мени даруј радост молитвама твојим.
Крманошу буром захваћених, Николаје, радуј се, и утишај буру мојих страсти насталу од ђавољег напада, јер не могу више да поднесем него кличем: Радуј се, помоћниче мој и усрдни заступниче!
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.
О колико ме мука обузело од ђаволских стрела и нисам у стању да ране поднесем и нема лекара да ми завој стави, но ти ми, Николаје, стави завој и јелеј молитава твојих да бих клицао: радуј се, оче преподобни!
И сада и увек и у векове векова.
Радуј се, непобедљива Купино, коју Мојсеј виде на Синају, и Лествице, коју Јаков виде, преблагословена Богородице, Приснодјево.
Песма 9.
Ирмос: Крајеугаони камен, који није руком сечен, би одсечен од Тебе, несециве горе, Дјево – Христос, сјединивши удаљене природе, стога радујући се, Богородице, ми Те величамо.
Изабрано камење Онога Који је постављен као камен темељу, Апостоли, назидасте срца свих верних на камену вере, срушивши грађевине вражје.
Пошто сте примили од Христа власт, апостоли, да дрешите и вежете, разрешите оков мојих зала и привежите ме за љубав Божију и учините ме заједничарем Царства Божијег.
Божански облаци Господа Христа, али Богоблажени, срце моје сасушено сваковрсним рђавим делима, напојте сада Божанском кишом, и покажите плодним.
Богородичан: Са светим Анђелима, са божанским Апостолима, са славним Мученицима, моли Твога Сина и Господа, Богородитељко Пречиста, да избави од опасности душе наше.
Светом оцу Николају: Стреле лукавога стрељају ме и стреле греха, али уздајући се у твоју заштиту; теби прибегавам, оче, да отераш од мене све обмане лукавога да бих ти клицао: Радуј се, Николаје!
Арија безумног посрамио си, а пламен јереси угасио си, војводе свезане у тамници услишио си, и од њих примио: Радуј се, тако ти и ми кличемо, Николаје, радуј се, свеблажени!
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.
Ти, који си онога Агрипа услишио и сина његовог Василија од Амире отео и родитељима га за један час довео од Сарацена здрава, тако и мени који се молим, отми, Николаје, од огња пакленог душу моју оболелу и гресима обузету.
И сада и увек и у векове векова.
Царице, Која си родила Цара свих и носила Онога што носи сву твар, спаси, Пречиста Владичице, мене који те величам.
МОЛИТВА
Владару Господе, Твој је дан и Твоја је ноћ, Теби служи сва твар, и све што дише хвали Те, а ја несрећни који сам сав живот провео блудно, обузет сам страхом јер се стидим свих безбројних зала која сам починио ранијих дана, и због тога немам слободе према Теби, јер су безакоња моја велика, и греси моји безмерни, а непријатељи ме стално смећу, Господе мој, Господе, Који си отворио уста немоме, отвори и моја уста, да у молитви говорим оно што је Теби по вољи, јер ето, душа моја остаде као безводна пустиња, и не може сама од себе да доноси род, него ми дај од семена Твога Светога Духа, и напој ме росом благодати Твоје, да бих Ти могао принети добар род покајања. Господе Исусе Христе, Који хоћеш да се сви људи спасу, услиши молитву моју ради молитава Твојих светих Апостола јер се они моле за нас, и ја Те преко њих молим за опроштај, јер увек услишаваш њихове молитве. На њихову молбу спаси ме грешнога, исцели болести срца мога, и излечи ране душе моје, запали ме унутра пламеном страха Твога да он прогута трње грехова мојих и расхлади душу моју љубављу, јер желим к Теби, истинитој Светлости и Даваоцу светлости, у Тебе једног просим милост: спаси ме, насити гладну и напој жедну душу моју из реке безмерног милосрђа Твог; заклони ме од свакога зла благодаћу Твога човекољубља, да се чуван Тобом избављам од многих замки лукавога, које ми он свакодневно поставља и да се непријатељи моји не похвале мноме, слугом Твојим који се узда у Тебе, и спаси ме по милости Твојој, да бих испунио заповести Твоје кајући се до последњег даха за грехе своје, и славио пресвето Име Твоје, са Оцем и Светим Духом, сада и увек, и кроѕа све векове. Амин.

АКАТИСТ светом НИКОЛАЈУ архиепископу МИРЛИКИЈСКОМ чудотворцу

АКАТИСТ светом НИКОЛАЈУ архиепископу МИРЛИКИЈСКОМ чудотворцу празнује се 06. децембра (19. децембра)
Кондак 1.
Бранитељу чудотворче, и сјајни Христов угодниче, светитељу Николаје, славим те с љубављу. Ти целом свету изливаш скупоцено миро милости и неисцрпно море чудеса, и пошто имаш слободу пред Господом, избави ме од свих опасности, да бих ти клицао:
Радуј се, Николаје, велики чудотворче!
Икос 1.
Творац свеколике твари, провидевши плодоносну доброту твоје душе, свеблажени Николаје, показа тебе, земаљско биће, као анћела, и научи све да ти кличу овако:
Радуј се, од утробе материнске очишћени!
Радуј се, свестрано освећени!
Радуј се, ти си рођењем својим родитеље задивио!
Радуј се, ти си душевну силу одмах по рођењу свом пројавио!
Радуј се, врте земље обећане!
Радуј се, цвете божанствене саднице!
Радуј се, добродетељна лозо винограда Христова!
Радуј се, чудотворно дрво раја Исусова!
Радуј се, крине рајског растиња!
Радуј се, миро христовог миомира!
Радуј се, јер се тобом одгони ридање!
Радуј се, јер се тобом доноси радовање!
Радуј се, Николаје, велики чудотворче!
Кондак 2.
Видећи изливање твога мира, богомудри Николаје, душе се и тела наша просвећују, и ми распознајемо у теби чудесног живоносног мироточца:јер чудесима која се благодаћу Божјом изливају као вода, ти напајаш оне који са вером кличу к Богу: Алилуја!
Икос 2.
Несхватљиво знање о Светој тројици чинећи схватљивим, ти си, светитељу оче Николаје, био са светим Оцима у Никеји поборник исповедања православне вере, јер си исповедао да је Син раван, савечан и сапрестолан Оцу, а безумног си Арија изобличио. Тога ради верни се научише да ти кличу:
Радуј се, велики стубе побожности!
Радуј се, уточишни граде вернима!
Радуј се, јака тврђаво православља!
Радуј се, чесна носиљко и похвало Пресвете Тројице!
Радуј се, јер си проповедао да је Син истог достојанства са Оцем!
Радуј се, јер си полуделог Арија са Сабора светих отерао!
Радуј се, оче, славна красото Отаца!
Радуј се, премудра лепото свих богомудрих!
Радуј се, огњених речи говорниче!
Радуј се, јер се тобом вера утврђује!
Радуј се, јер се тобом јерес обара!
Радуј се, Николаје, велики чудотворче!
Кондак 3.
Силом даном ти с неба, богоносни оче Николаје, ти си отирао сваку сузу са лица тешких паћеника: гладнима си био хранитељ, онима напучини морској изврсни крманош, болеснима исцељење, и сваковрсни помоћник свима онима који кличу к Богу: Алилуја!
Икос 3.
Заиста би требало, свети оче Николаје, да се теби пева песма с неба, а не са земље, јер ко је од људи у стању да искаже величину твоје светости? Али ми, љубављу твојом побеђивани, кличемо ти овако:
Радуј се, узору оваца и пастира!
Радуј се, свето очистилиште нарави!
Радуј се, сместилиште великих врлина!
Радуј се, чисто и чесно обиталиште светости!
Радуј се, свесветли и свемили светилниче!
Радуј се, златозарна и беспрекорна светлости!
Радуј се, достојни сабеседниче Анђела!
Радуј се, добри наставниче људи!
Радуј се, правило побожне вере!
Радуј се, обрашче кротости духовне!
Радуј се, јер се тобом од телесних страсти избављамо!
Радуј се, јер се тобом духовних сласти испуњујемо!
Радуј се, Николаје, велики чудотворче!
Кондак 4.
Бура недоумице смућује ми ум: на који начин да достојно опевам чудеса твоја, блажени Николаје? јер их нико не може набројати, макар имао многе језике и говорио њима. Али ми, Богу који се у теби дивно прославља, усуђујемо се клицати: Алилуја!
Икос 4.
И ближњи и даљњи, богомудри Николаје, чуше величину чудеса твојих, како на лаким крилима благодати притичеш онима што су у невољама и брзо избављаш оне који ти вапију овако:
Радуј се, избављење од туге!
Радуј се, даваоче благодати!
Радуј се, прогонитељу неочекиваних зала!
Радуј се, засадитељу жељених добара!
Радуј се, брзи утешитељу оних што су у опасности!
Радуј се, страшни казнитељу оних што неправду чине!
Радуј се, пучино чудеса, Богом разливена!
Радуј се, таблице закона Христова, Богом написана!
Радуј се, снажно подизање оних што падају!
Радуј се, истинска чврстино оних што стоје!
Радуј се, јер се тобом свака обмана обелодањује!
Радуј се, јер се тобом свака истина збива!
Радуј се, Николаје, велики чудотворче!
Кондак 5.
Јавио си се, свети чудотворче Николаје, као Богом вођена звезда која показује пут онима који се некада за време пловидбе налажаху у опасности на мору, и да им ти ниси притекао у помоћ када су те призивали, њих би брзо снашла смрт. Ти си тада запретио демонима који су бестидно летели и хтели да потопе лађу, и одагнао их, а верне, спасаване тобом, научио си да кличу Богу: Алилуја!
Икос 5.
Девојке, због сиромаштва свог припремљене на недостојну удадбу, видеше твоје велико милосрђе к ништима, преблажени оче Николаје, када ти старом родитељу њиховом ноћу тајно убаци три завежљаја злата, избављајући на тај начин и њега и његове кћери од пада у грех. Тога ради чујеш од свих ово:
Радуј се, ризнице превелике милости!
Радуј се, сасуде промишљања о људима!
Радуј се, храно и опорављење оних који прибегавају теби!
Радуј се, непоједиви хлебе гладних!
Радуј се, Богом дано богатство оних што бедно живе на земљи !
Радуј се, брзо уздизање убогих!
Радуј се, магновено услишење ништих!
Радуј се, пријатно старање о тужнима!
Радуј се, непорочни удомитељу трију девојака!
Радуј се, усрдни чувару чистоте!
Радуј се, надо безнадежних!
Радуј се, насладо целог света!
Радуј се, Николаје, велики чудотворче!
Кондак 6.
Преблажени Николаје, сав свет проповеда тебе брзог помоћника у бедама: јер често пута зачас притичеш и помажеш онима што сувим путују или морем плове, уједно спасавајући од зала све који кличу к Богу: Алилуја!
Икос 6.
Имао си светлост живота, добри пастиру Николаје, носећи избављење неправедно на смрт осуђеним војводама који су те призивали, јер си се убрзо јавио цару у сну, уплашио га, и наредио му да војводе пусти неповређене. Тога ради ми ти заједно са њима благодарно кличемо:
Радуј се, помоћниче оних који те усрдно призивају!
Радуј се, избавитељу од неправедног убијања!
Радуј се, ти који чуваш од варљивих клевета!
Радуј се, разрушитељу неправедних намера!
Радуј се, ти који кидаш лаж као паучину!
Радуј се, ти што славно уздижеш истину!
Радуј се, разрешење невиних од уза!
Радуј се, оживљење мртваца!
Радуј се, заточниче правде!
Радуј се, помрачитељу неправде!
Радуј се, јер су тобом невини избављени од мача!
Радуј се, јер се тобом науживаше светлости!
Радуј се, Николаје, велики чудотворче!
Кондак 7.
Желећи да растераш богохулни смрад јеретички, ти си се, Николаје, јавио као миро, ваистину миомирисно и тајанствено:људе Мирликијске напасао си, и сав свет благодатним миром испунио си, отерај стога и од нас богомрски смрад греха, да бисмо благопријатно клицали Богу: Алилуја!
Икос 7.
Свети оче Николаје, ми те сматрамо за новога Ноја крманоша спасоносног ковчега, који својим крмањењем разгониш буру свих тешкоћа и доносиш божанствену тишину онима који ти кличу овако:
Радуј се, тихо пристаниште витланих буром!
Радуј се, познато спасилиште дављеника!
Радуј се, добри крманошу оних што плове пучинама!
Радуј се, заустављачу морских бура!
Радуј се, избавитељу оних што су у олујама!
Радуј се, загревање оних што су у мразевима!
Радуј се, сијање што мрак туге разгониш!
Радуј се, светило што све крајеве земље просвећује!
Радуј се, избавитељу људи из бездана греха !
Радуј се, бацатељу Сатане у понор пакла!
Радуј се, јер тобом смело призивамо бездну милосрћа Божија!
Радуј се, јер тобом избављени од потопа гнева, ми налазимо мир с Богом!
Радуј се, Николаје, велики чудотворче!
Кондак 8.
Свештени храм твој, блажени Николаје, показа се као необично чудо онима који прибјегавају к теби, јер приносећи у њему и малу молитву, добијамо исцељење великих недуга, ако само наду по богу положимо на тебе, са вером кличући: Алилуја!
Икос 8.
Ваистину си сав помоћник свима, богоносни Николаје и сабрао си уједно све који прибегавају к теби, као ослободилац, хранитељ и брзи лекар свима земнороднима, подстичући све на похвалу, да кличу к теби овако:
Радуј се, изворе свих исцељења!
Радуј се, помоћниче онима што горко страдају!
Радуј се, лучо што сијаш онима који лутају у ноћи греха!
Радуј се, небодана росо онима што су у врелини трудова!
Радуј се, даваоче благоустројења потребитима!
Радуј се, уготовитељу изобиља онима који ишту!
Радуј се, ти који често пута предухитрујеш молитвено искање!
Радуј се, ти што старим сединама снагу обнављаш!
Радуј се, изобличитељу многих скретања са пута истине !
Радуј се, верни служитељу Божјих тајни!
Радуј се, јер тобом завист потиремо!
Радуј се, јер тобом добро живљење остварујемо!
Радуј се, Николаје, велики чудотворче!
Кондак 9.
Све болести укроти, велики наш помоћниче Николаје, дајући нам благодатне лекове, који ублажују душе наше и веселе срца свих који усрдно прибегавају к помоЋи твојој, а богу кличемо: Алилуја!
Икос 9.
Празноумне красноречивце безбожника видимо посрамљене тобом, богомудри оче Николаје, јер си победио Арија богохулника који раздељује Божанство, и Савелија који меша Свету Тројицу, а нас си утврдио у Православљу. Тога ради кличемо ти овако:
Радуј се, штите који штитиш благочешће!
Радуј се, мачу који сечеш злочешће!
Радуј се, учитељу божанских заповести!
Радуј се, погубитељу богопротивних учења!
Радуј се, Богом утврђена лествице, којом узлазимо на небо!
Радуј се, богоздани покрове којим се многи покривају!
Радуј се, ти који си речима својим умудрио немудре!
Радуј се, ти који си својом нарави покренуо лењивце!
Радуј се, неугасива светлости заповести Божјих!
Радуј се, пресветла лучо уредби Господњих!
Радуј се, јер су твојим учењем разбијају главе јеретика!
Радуј се, јер се тобом верни удостојавају славе!
Радуј се, Николаје, велики чудотворче!
Кондак 10.
Желећи да душу спасеш, ти си оче наш Николаје тело своје заиста потчинио духу, јер си ћутању, војевању с помислима и делању додао богомислије, а богомислијем си стекао савршени разум, помоћу кога си неустрашиво разговарао са Богом и Анђелима, свагда кличући: Алилуја!
Икос 10.
Преблажени оче, ти си тврђава онима који славе чудеса твоја и свима који прибегавају заштити твојој. Стога и нас убоге у врлинама ослободи од сиромаштва, напасти, недуга и разних невоља, нас који ти с љубављу кличемо:
Радуј се, ти који избављаш од вечног убоштва!
Радуј се, ти који дајеш богатство непропадиво!
Радуј се, непокварљиво јело гладнима правде!
Радуј се, неисцрпно пиће жеднима живота!
Радуј се, ти који од метежа и рата чуваш !
Радуј се, ти који од уза и ропства ослобађаш!
Радуј се, преславни заШтитниче у бедама!
Радуј се, превелики покровитељу у искушењима!
Радуј се, избавитељу многих од пропасти!
Радуј се, ти који си безброј њих сачувао неповређенима!
Радуј се, јер тобом грешници љуту смрт избегавају!
Радуј се, јер тобом покајници живот вечни добијају!
Радуј се, Николаје, велики чудотворче!
Кондак 11.
Преблажени Николаје, ти си умом, речју и делом славио Пресвету Тројицу више него други, јер си врло брижљивим проучавањем објаснио православне догмате, учећи нас вером, надом и љубављу да у Тројици Једноме Богу кличемо: Алилуја!
Икос 11.
У мраку живота ми видимо тебе, Богом изабрани оче Николаје, као неугасиву светозарну буктињу, јер ти са невештаственим светлостима анђелским разговараш о несазданој Светлости Тројичној, а душе верних просвећујеш и оне ти кличу:
Радуј се, блистање Тросунчане Светлости!
Радуј се, звездо данице Незалазног Сунца!
Радуј се, свећо, божанским пламеном запаљена!
Радуј се, јер си угасио демонски пламен безбожија!
Радуј се, светла проповеди правоверја!
Радуј се, блиставо сијање еванђелске светлости!
Радуј се, муњо која јереси сажижеш!
Радуј се, громе који саблазнитеље плашиш!
Радуј се, истинског разума научитељу!
Радуј се, тајанственог ума изјаснитељу!
Радуј се, јер се тобом уништи поклоњење твари!
Радуј се, јер се тобом научисмо клањати Творцу у Тројици!
Радуј се, Николаје, велики чудотворче!
Кондак 12.
Свесни благодати дане ти од Бога, ми радосно празнујемо твој спомен, преславни оче Николаје и свом душом прибегавамо к чудесној заштити твојој, а пошто преславна дела твоја нисмо у стању избројати, јер их је много као песка на мору и звезда на небу, ми у недоумици кличемо: Алилуја!
Икос 12.
Опевајући твоја чудеса, ми те славимо, свеславни Николаје, јер се у теби дивно прослави Бог, прослављен у тројици. Али, иако ти, чудотворче свети, од душе приносимо премноге песме и похвале, ипак је то ништа према дару чудеса твојих, којима дивећи се, кличемо к теби:
Радуј се, служитељу Цара над царевима и Господара над господарима!
Радуј се, сажитељу Небеских Служитеља Његових!
Радуј се, верним царевима помоћи!
Радуј се, поносе рода хришћанског!
Радуј се, имењаче победе!
Радуј се, венценошче знаменити!
Радуј се, огледало свих врлина!
Радуј се, тврди грудобране свих који прибегавају к теби!
Радуј се, сва надо наша по Богу и Богородици!
Радуј се, тела наших здравље и душа наших спасење!
Радуј се, јер се тобом ослобађамо од вечне смрти!
Радуј се, јер се тобом удостојавамо вечног живота!
Радуј се, Николаје, велики чудотворче!
Кондак 13.
О, пресвети и пречудни оче Николаје, утехо свих који су у невољама, прими овај наш принос, и умоли Господа да нас твојим благопријатним посредовањем избави од пакла, да бисмо с тобом певали: Алилуја.
(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)
Молитва прва светом НИКОЛАЈУ МИРЛИКИЈСКОМ ЧУДОТВОРЦУ
О, свехвални и свечесни архијереју, велики чудотворче, светитељу Христов оче Николаје, Божји човече и верни слуго, жељено биће, сасуде изабрани, чврсти стубе Цркве, пресјајни светилниче, звездо која обасјаваш и осветљаваш сву васељену. ти си праведник, узрастао си као палма посађена у дворима Господа свог, живео си у граду Миру, миром си замирисао и изливаш непресушно миро благодати Божје. Својим путовањем, пресвети оче, море си осветио, када многочудотворне мошти твоје путоваху у град Бари, да од истока до запада славе име господње. О, прекрасни и предивни чудотворче, брзи помоћниче, усрдни заштитниче, предобри пастиру који духовно стадо спасаваш од разноврсних опасности, тебе прослављамо и тебе величамо као наду свих хришћана, извор чудеса, покровитеља верних, премудрог учитеља, хранитеља гладних, радост уплаканих, одећу нагих, лекара болесних, крманоша морепловцима, ослободитеља сужњима, старатеља и заштитника удовица и сиротих, чувара целомудрија, кротког васпитача деце, окрепљење стараца, наставника постника, одмор трудбеника, изобилно богатство ништих и убогих.
Услиши нас који ти се молимо и под окриље твоје прибегавамо, заузми се за нас пред Вишњим, и својим богопријатним молитвама измоли нам све што је корисно по спасење душа и тела наших. Помоћу твојом сачувај од сваке невоље свету обитељ ову, сваки град и село, и сваку хришћанску земљу, и људе што у њима живе, јер знамо, знамо да молитва праведнога може много помоћи на добро, а после преблагословене Дјеве Марије ми тебе праведника имамо као заступника пред свемилостивим Богом, и твоме усрдном посредништву и заступништву смирено прибегавамо .
Преблаги оче, ти нас, као будни и добри пастир, сачувај од свих непријатеља, погибије, земљотреса, града, глади, поплаве, пожара, покоља, најезде туђинаца. И у свим нашим опасностима и невољама пружај нам руку помоћи, и отвори нам врата милосрђа Божјег, јер смо због мноштва неправди наших недостојни гледати висину небеску, оковани смо оковима греха, те никада не сатворисмо вољу Створитеља нашег, нити одржасмо заповести Његове. Тога ради преклањамо пред Творцем нашим колена скрушеног и смиреног срца нашег, и просимо твоје очинско посредовање пред Њим, помози нам, угодниче Божји, да не изгинемо са безакоњима нашим, избави нас од сваког зла и од сваке напасти, упути ум наш, и укрепи срце наше у правој вери, да бисмо твојим посредовањем и заузимањем остали непотамањени ни ранама, ни опасностима, ни помором, нити икаквим гневом Саздатеља нашег. И да тако у миру проживимо овдашњи живот, и удостојимо се видети добра на земљи живих, славећи Оца и Сина и Светога Духа, Једног у Тројици слављеног и обожаваног Бога, сада и увек и кроза све векове, Амин.
Молитва друга светом НИКОЛАЈУ МИРЛИКИЈСКОМ ЧУДОТВОРЦУ
О, свесвети Николаје, прекрасни угодниче Господњи, наш усрдни заступниче, и свуда у невољама брзи помоћниче, помози мени грешном и утученом у овом садашњем животу, умоли Господа Бога да ми опрости све грехе моје које од младости своје починих у целом животу мом, делом, речју, мишљу и свим чулима својим, и при исходу душе моје помози мени кукавном, умоли Господа Бога, Саздатеља свих твари, да ме избави ваздушних митарстава и вечних мука, како бих свагда прослављао Оца и Сина и Светога Духа, и твоје милостиво посредовање, сада и увек и кроза све векове. Амин.
Молитва трећа светом НИКОЛАЈУ чудотворцу
О, свеблаги оче Николаје, пастиру и учитељу свих који са вером прибегавају твоме заступништву, и усрдном те молитвом призивају, брзо похитај, и избави стадо Христово од вукова који га растржу, и светим молитвама својим огради и сачувај сваку хришћанску земљу од побуна, земљотреса, најезде туђинаца и међусобног рата, од глади, поплаве, пожара, покоља и изненадне смрти, и као што си се смиловао на три човека што су били у тамници, и избавио их од царева гнева и посечења мачем, тако се смилуј и на мене који сам у тами грехова умом, речју и делом, и избави ме од гнева Божјег и вечне казне, да би ми, због твог посредовања и помоћи, и због Свога милосрђа и помоћи, Христос Бог подарио да тих и безгрешан живот проживим у овом свету, и да ме избави стајања с леве стране, а удостоји са свима светима стајања с десне стране. Амин.