четвртак, 30. август 2012.

Култура сјећања - Тропар Новомученицима српским



У Музеју Републике Српске у Бањалуци 23. марта је почео семинар о теми "Култура сјећања и памћења - oднос према жртвама холокауста и геноцида од 1939. до 1945. године".

Свечано отварање семинара, чији је организатор Удружење студената историје "Др Милан Васић" из Бањалуке, одржано је 23. марта у 11.55 часова.

Предавачи на семинару, који ће трајати до 25. маја, биће Његово преосвештенство владика липљански Јован /Ћулибрк/, викар патријарха српског, Предраг Лазаревић, Никола Б. Поповић, Милан Кољанин, Горан Латиновић, Жељко Вујадиновић, Душан Павловић, Душан Басташић, Јован Мирковић, Јасмина Тутуновић, Мира Јовановић-Ратковић, Драгослав Илић и Ненад Антонијевић.

Предавање о теми "Холокауст и геноцид у послијератној европској култури" на дан отварања ће одржати проф. Предраг Лазаревић, док ће о теми "Тоталитарне идеологије између два рата и настанак Трећег рајха" говорити проф. др Никола Б. Поповић. Предавање о теми "Антисемитизам у Европи" одржаће др Милан Кољанин.

За 31. март предвиђен је обилазак спомен-подручја Јасеновац и Доња Градина, а за 4. април планирана су предавања "Настанак Независне Државе Хрватске, спољнополитички и унутрашњи услови" мр Горана Латиновића, те предавање "Расно законодавство- политика и реализација холокауста и геноцида у НДХ" мр Жељка Вујадиновића.

За 10. април предвиђена су свједочења преживјелих логораша и потомака жртава геноцида, међу којима је и предсједник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић, док је за 20. април планирано предавање "Историјат образовања о холокаусту и геноциду, њихово мјесто у образовном систему" Душана Павловића.

Предавање "Акција 'Диана Будисављевић' - спасавање дјеце из логора у НДХ" одржаће Јасмина Тутуновић 25. априла, док ће истог дана предавање о теми "Бањалука као локални примјер провођења холокауста и геноцида" одржати Јован Мирковић.

За 11. мај предвиђено је предавање о теми "Формирање сјећања на холокауст и геноцид - историјски преглед у Израелу и Југославији", а овој теми говориће мр Мира Јовановић - Ратковић и Драгослав Илић.

Епискпоп липљански Јован 13. маја ће одржати предавање "Процес масовног уништавања становништва у Европи и Југославији током Другог свјетског рата", док ће 16. маја предавање под називом "Однос говорне историје и историографске литературе о холокаусту и геноциду" одржати Ненад Антонијевић.

Предавање "Порицање Холокауста и геноцида" одржаће 25. маја Мира Јовановић-Ратковић и Душан Павловић.

Нема коментара: